Ste si kdaj zaželeli osvežilne spomladanske solate s pisanimi sestavinami, pa se vam je zdelo, da ste zamudili pravi čas? No, letos je drugače! Hladno vreme in spremenljive razmere so omogočile, da si lahko svojo spomladansko solato pripravite tudi sredi aprila. Nabiranje svežih sestavin, kot so regratovi listi, cvetovi trobentic, vijolic, pljučnika ter drugih, je še vedno mogoče in zdravi obroki kar čakajo na vas. Zakaj ne bi izkoristili te priložnosti in si privoščili zdravo in okusno jed, ki bo vaše brbončice razveselila? 😋
Obožujem spomladanske solate vseh vrst!
Nič mi ni ljubšega kot sprehod po vrtu ali bližnjem gozdu, kjer iščem nove, sveže sestavine za svoje obroke. Seveda ne pobiram vsega, kar vidim, saj sem pazljiva glede tega, kaj je užitno in kaj ne. In tudi to… Vsi vemo, da kmetje uporabljajo gnojila na svojih poljih, zato se raje osredotočam na divje rastline, ki rastejo na preverjenem območju. Danes vam bom predstavila nekaj mojih najljubših spomladanskih sestavin, ki jih lahko uporabite v svojih solatah in uživate v njihovih zdravilnih koristih.
Ena izmed okusnih in zdravih jedi, ki jih lahko pripravimo iz sezonskih sestavin spomladi, je spomladanska solata. Ta solata je osvežilna, polna vitaminov in mineralov ter se lahko prilagaja našim okusom in prehranskim potrebam.
Tole je prava paša za oči in brbončice, saj vsebuje sveže sestavine, ki so značilne za to čudovito letno obdobje. In zakaj sem se odločila fotografirat nabiranje spomladanske solate? Ker jo obožujem! 😍
Recept za spomladansko solato po moje:
Sestavine:
- skleda svežih regratovih listov
- cvetovi trobentic
- cvetovi marjetic
- cvetovi vijolic
- cvetovi pljučnika
- skodelica svežih listkov trobentic in pljučnika
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- Sol po okusu
- Sveže mlet črni poper po okusu
Navodila:
- Dobro operite vse sveže sestavine, jih odcedite in položite v skledo. Cvetove trobentic, vijolic in pljučnika operite posebej in tik pred serviranjem, saj hitro ovenijo.
- V majhni posodi zmešajte ekstra deviško oljčno olje, jabolčni kis, sol in sveže mlet črni poper po okusu. Dobro premešajte, da se sestavine združijo.
- Po vrhu pokapljajte z oljčno olje in kisom, ki ste ju prej pripravili.
- Po želji lahko dodate še dodatne začimbe po okusu, kot so sveže zelišča, limonin sok ali narezana čebula.
- Na pripravljeno solato lahko potresete tudi nasekljane oreščke.
- Solato postrezite takoj in uživajte v osvežilnem in zdravem okusu spomladi!
Spomladanske solate v fotografiji:
Spomladanske solate so za fotografiranje prava paleta barv, svežine in okusov. Na fotografijah lahko prikažemo raznoliko zelenje regratovih listov, pisane cvetove trobentic, nežne vijolične cvetove in sveže liste pljučnika. Prav tako drobni cveti trobentic in pljučnika v solati ustvarjajo čudovite kontraste in teksture. Fotografije solat lahko prikazujejo tudi druge sezonske sestavine, kot so mladi listi špinače, sveže nabrane zelišča, sočne češnjeve paradižnike, koščke avokada ali katerokoli drugo sestavino, ki jo avtor izbere.
Te fotografije so običajno polne svežih barv, od zelene, rumene, oranžne, rdeče do vijolične, kar ustvarja živahne in privlačne vizualne učinke. So lahko navdihujoče, privlačne in polne svežine, kar nas spodbuja k pripravi okusnih in zdravih solat ter nas vabi, da se prepustimo užitkom spomladanskega okusa v polni meri.
Fotografije spomladanskih solat lahko prikazujejo tudi užitke fotografiranja priprave solate, kot so roke, ki rezajo sveže sestavine, solate na delovni površini, kuhinjske pripomočke, kot so noži, sklede in pladnji, ter zadovoljne obraze tistih, ki uživajo v okusih sveže pripravljene solate. Na fotografijah lahko prikažete tudi dodatke, kot so začimbe, omake ali druge dodatke, ki se uporabljajo za izboljšanje okusa solate.
Pri fotografiranju priprave spomladanske solate pa se predvsem prepustite svoji ustvarjalnosti. Uporabite svetlobo, barve in teksture sestavin, da ustvarite privlačne in živahne fotografije. Poskusite z različnimi koti in kompozicijami ter izkoristite naravno svetlobo, da poudarite svežino in naravno lepoto sestavin. Fotografiranje priprave spomladanske solate je lahko tudi zabaven način, kako vključiti ustvarjalnost in umetnost v vaše kulinarične užitke. Uživajte v vsakem trenutku za svojim objektivom 📸!
Še nekaj besed o zdravilnosti spomladanskih rastlin:
- Regrat je ena prvih divjih solat spomladi. Lahko ga gojimo tudi na vrtu. Porežemo samo liste do srčka, tako se hitro spet obraste. Solato lahko pripravimo samo iz regrata. Mlade liste nabiramo celo leto, tudi med cvetenjem, le da so listi nekoliko trši in bolj grenki, kar pa v mešanici z ostalimi divjimi rastlinami in gojenimi solatami ne moti.
- Trobentice vsebujejo bioaktivne spojine, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti ter lahko pomagajo pri zdravljenju prehladov, kašlja in vnetij dihal.
- Marjetice so bogate s hranili, kot so flavonoidi in karotenoidi, ki imajo antioksidativne lastnosti in pomagajo pri preprečevanju poškodb celic ter ohranjanju zdrave kože. Poleg tega marjetice pomagajo pri izboljšanju prebave in spodbujanju izločanja žolča.
- Pljučnik vsebuje veliko vitamina C in sluzastih snovi, ki lahko pomagajo pri lajšanju kašlja in vnetij dihal. Poleg tega pljučnik pomaga pri blaženju bolečin v mišicah in sklepih ter lahko pomaga pri zdravljenju kožnih težav.
- Vijolice vsebujejo antioksidante, ki lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami in pri ohranjanju zdrave kože. Poleg tega imajo lahko vijolice pomirjujoče lastnosti in lahko pomagajo pri lajšanju tesnobe in stresa.
In še za konec…
V zaključku bi rada povzela, kako pomembna je sezonska prehrana, še posebej v spomladanskem času, ko lahko uživamo v številnih svežih in zdravih sestavinah. Spomladanske solate so enostavne za pripravo, hkrati pa so polne okusa in prehranskih koristi. Eksperimentirajte z različnimi sezonskimi sestavinami in ustvarite svojo popolno spomladansko solato. Ne pozabite deliti svojih izkušenj z uživanjem spomladanske solate z drugimi, saj bomo tako vsi dobili še več idej za pripravo okusnih in zdravih obrokov. Spomladi je čas za prebujanje narave, zato izkoristimo to čudovito sezono in si privoščimo nekaj zdravih in okusnih obrokov.
Ker slika pove več kot tisoč besed, bi z vami rada delila svoje fotografije nabiranja spomladanske solate, ki sem jo naredila s svežimi, doma nabranimi sestavinami. Na sliki lahko vidite različne barve, teksture in okuse, ki jih ponuja spomladanska sezona. Upam, da vas je moja strast do spomladanskih solat navdihnila k ustvarjanju lastnih okusnih in zdravih jedi. Ne pozabite deliti svojih izkušenj z uživanjem spomladanske hrane, saj lahko s tem navdihnete še koga😋.
Lahko pa si preberete tudi barvit članek o gorskem cvetju, ki spomladi pobarva pobočja Karavank 🌼.